Aandachtsgebieden

Met de ‘Morgen Gezond Weer Op Kaart’ heb je al je belangrijke contacten bij elkaar. De kaart gaat uit van zes aandachtsgebieden.

Meer over de aandachtsgebieden

Van de Morgen Gezond Weer Op Kaart

Deze gebieden hebben we overgenomen van de ideeën over positieve gezondheid. Positieve gezondheid gaat uit van wat mensen zelf belangrijk vinden. We kijken dus niet alleen naar lichamelijke klachten of ziektes. Maar we kijken ook naar hoe jij je voelt en wie voor jou belangrijk zijn. 

Omdat lichaam, gevoel en sociaal contact samen zorgen dat jij gelukkig en gezond blijft.

Mijn lichaam

Zorg jij goed voor je lijf? Helaas komen klachten en pijn vaker voor als je ouder wordt. Gelukkig kan je daar wel iets aan doen. Goed eten, slapen en bewegen zijn belangrijk. Door samen te eten of te bewegen krijg je er mogelijk ook meer zin in. Ook krijg je er vaak meer energie door.

En gaan klachten niet weg of maak jij je zorgen? Neem dan contact op met je huisarts, tandarts, thuiszorg, ziekenhuis, apotheek of een andere zorgverlener die kan helpen.

Mijn gevoelens en gedachten

Hoe gaat het met jouw geheugen? Het is normaal dat je meer vergeet als je ouder wordt. Ook je concentratie kan minder worden. Je geheugen en concentratie blijven trainen is belangrijk. Door te lezen, puzzels te maken of samen te kaarten bijvoorbeeld.

Het is fijn als je mensen in je omgeving hebt die je vertrouwt en waarmee het gezellig is. Merk je dat je minder vrolijk bent? Of dat je minder zin hebt om mensen te zien? Praat er dan over met iemand die je vertrouwt.

Mijn dromen en doelen​

Waar word jij blij van? Als je ouder wordt dan heb je vaak al veel bereikt. Fijn als je daar tevreden op terug kunt kijken! Toch kan het ook goed zijn om weer nieuwe doelen te stellen. Dingen waar je naar uitkijkt. Of dingen die misschien niet mogelijk waren toen je nog werkte.

Durf te blijven dromen, groot en klein! Van een bezoekje aan je oude buurvrouw tot een reis naar een ver land. Doe hetgeen waar jij blij van wordt. En zorg dat je altijd iets hebt om naar uit te kijken.

Mijn plezier en geluk

Geniet jij van het leven? Gelukkig zijn is voor iedereen anders. Voor sommige mensen is de plek waar je woont heel belangrijk. Voor anderen zijn het de mensen om je heen. Weet jij wanneer jij je gelukkig voelt? Ben je tevreden of wil je graag meer plezier beleven?

Veiligheid is een belangrijke voorwaarde voor plezier en geluk. Voel jij je veilig in je eigen huis en buurt? En heb je fijne mensen om je heen? Stel jezelf die vragen. Ben je niet tevreden, bedenk dan wie je kan helpen.  

Mijn sociale contacten​

Beter een goede buur dan een verre vriend. Een oud gezegde dat nog altijd geldt. Als je niet meer werkt of minder buiten komt ontmoet je minder mensen. Heb jij voldoende mensen in de buurt die je steunen en begrijpen? Zie je vrienden en familie vaak genoeg? Of voel jij je wel eens eenzaam?

Vaak zijn er activiteiten in jouw buurt waar je aan mee kunt doen. Ook zijn er in veel gemeentes vrijwilligers die thuis een bezoek brengen. Bekijk de sociale kaart voor meer sociale contacten in jouw buurt of gemeente.

Mijn dagelijks handelen​

Is bij jou iedere dag anders? Of juist vaak hetzelfde? Vaak maakt werken plaats voor vrijwilligerswerk als je ouder wordt. Heb je eindelijk tijd voor die ene studie of hobby. Of komen er juist slechte gewoontes bij? Zoals meer drinken of roken.

Een planning helpt om je dag of week meer structuur te geven. Je weet wat je gaat doen en hebt ook iets om naar uit te kijken. Zorg dat er leuke dingen in je planning staan, dan zorg je goed voor jezelf!